top of page

Orentroost is terug met 5 nieuwe podcasts


In opdracht van Consouling Sounds ging muzikant en muziekfilosoof Tomas Serrien in 2020 in gesprek met 5 muzikanten die professioneel actief zijn in het Vlaamse muzieklandschap. Vanuit hun persoonlijke ervaringen gingen ze in dialoog over hoe en op welke manier muziek troost kan bieden. De gesprekken werden gebundeld onder de naam 'Orentroost'. Dit jaar gaat Tomas verder op zoek naar verhalen over kunst en welzijn en maakt hij een vervolg op de bejubelde reeks. Deze keer staat 'Orentroost' in teken van neurodiversiteit. Daaronder verstaan we de erkenning en de appreciatie van het feit dat niet elk brein op dezelfde manier werkt. Tomas spreekt met 4 kunstenaars die in hun leven geconfronteerd werden met een bepaalde vorm van 'anders-zijn' en daar ook een diagnose voor kregen.

De afzonderlijke afleveringen zijn telkens een gesprek van Tomas met achtereenvolgens Stefaan Temmerman, Mike Keirsbilck, Toon Lauwers, Michelle Geerardyn en Sigrid Vandepitte. Beluister de podcasts hier.


Michelle Geerardyn

Met een focus op muziekfotografie probeert Michelle Geerardyn muzikanten en hun publiek op een eerlijke en esthetische manier weer te geven. Michelle behoort tot een nieuwe lichting van talentvolle jonge fotografen die nauw samenwerken met de muzieksector, zowel naast, op als achter het podium. Tomas spreekt met haar over de impact van de diagnose ADD op haar leven en de manier waarop de liefde voor muziek en fotografie haar een nieuwe weg deed inslaan binnen een maatschappij die te weinig erkenning heeft voor bepaalde kwetsbaarheden waarmee ze worstelt.


Toon Lauwers

Toon Lauwers is luthier en leerkracht. Hij genoot zijn opleiding onder andere aan de Internationale Lutherie School in Antwerpen. Met moderne technieken probeert hij oude snaarinstrumenten tot leven te brengen. Met een grote passie voor muziek en geschiedenis tovert hij hout tot klankvolle instrumenten. Tomas spreekt met hem over de worstelingen die hij tijdens zijn schoolcarrière doormaakte, de diagnose van dysorthografie die daarop volgde en de manier waarop hij als instrumentenbouwer nieuwe vormen van betekenis en erkenning ervoer.


Mike Keirsbilck

Samen met zijn vrouw Nele is Mike Keirsbilck de drijvende kracht achter het Gentse label Consouling Sounds dat ondertussen een welgekende naam is binnen de underground muziekwereld. Na een doctoraat in de letterkunde werd zijn passie voor duistere muziek uiteindelijk ook zijn job. Consouling trekt internationaal veel fans aan door een platform te creëren voor kwaliteitsvolle muziek die troost kan bieden. Tomas spreekt met Mike over zijn worstelingen die hij al van vroege leeftijd doormaakte, de diagnose van Asperger die daarop volgde en de manier waarop erkenning voor zijn anders-zijn heeft geleid tot een leven met meer rust en betekenis.


Stefaan Temmerman

Stefaan Temmerman is fotograaf die onder andere bekend is van zijn zwart-wit portretten waarin hij door zijn specifieke gebruik van licht schaduwkanten van mensen blootlegt, maar hen tegelijkertijd uit hun schaduw doet treden. Het belichten van de fragiele kant van het leven is essentieel voor hem. Het is dan ook niet verrassend dat hij een link heeft met het collectief Church Of Ra waar aandacht voor kwetsbaarheid, verlies en pijn centraal staan. Deze thema’s zijn Stefaan niet onbekend. Zijn stap richting professioneel fotograaf is niet zonder slag of stoot gelopen. Tomas spreekt met hem over zijn worstelingen met de diagnose dyslexie en over de manier waarop zijn passie voor muziek en fotografie hem daarbij hielp.


Sigrid Vandepitte Sigrid Vandepitte is klinisch psycholoog en traumatherapeut met een specialisatie in de behandeling van stress-gerelateerde moeilijkheden en eetstoornissen. Al meer dan 20 jaar helpt ze mensen, die vaak in de schijnwerpers staan, veerkrachtig doorheen hun moeilijkheden. Tomas spreekt met haar over de zin en onzin van diagnoses, over de kwetsbare kanten van de moderne mens en over de rol die kunstbeleving kan hebben in de levenszoektocht waarmee ieder van ons vroeg of laat geconfronteerd raakt.


bottom of page