top of page

Consouling Sounds presenteert Orentroost



Muzikant en muziekfilosoof Tomas Serrien gaat in opdracht van Consouling Sounds in gesprek met vijf muzikanten die professioneel actief zijn in het Vlaamse muzieklandschap. Vanuit hun persoonlijke ervaringen gaan ze in dialoog over hoe en op welke manier muziek troost kan bieden.

In deze podcastreeks van vijf afleveringen gaat Tomas aan de slag met de muziek als troostende kracht bij zowel het publiek als de muzikant. De podcastreeks kreeg de titel Orentroost en verwijst zo naar een 17de-eeuws gedicht van Constantijn Huygens getiteld Ooghentroost. Zo wordt het zintuig van de ogen hier vervangen door het zintuig van de oren om te refereren aan het thema van de muziek. De afzonderlijke afleveringen zijn telkens gesprek van Tomas met achtereenvolgens Astrid Stockman, Colin H. Van Eeckhout, Kris Auman, Nicolas Van Meirhaeghe en Gilles Demolder.


Deze reeks kwam tot stand met de hulp van Stad Gent, Urgent FM en CM. Jouw Gezondheidsfonds.


Beluister hier de afleveringen.


2 oktober 2020 Aflevering 1 - Astrid Stockman:

Operazangeres Astrid Stockman spreekt over de ervaringen met haar muziekproject dat ze maakte voor rusthuizen. Waarom ontwikkelde ze daarvoor een voorstelling en wat hoopt ze daarmee en met haar andere muzikale projecten te bereiken?


Beluister hier de aflevering op Spotify. Beluister hier de aflevering op Soundcloud. 9 oktober 2020 Aflevering 2 - Nicolas Van Meirhaeghe:

Nicolas Van Meirhaeghe is al meer dan twintig jaar actief als muzikant onder verscheidene pseudoniemen waarvan het bekendste Empusae is (Latijnse benaming voor bidsprinkhaan). Enkele jaren terug kreeg Nicolas de diagnose van een ongeneeslijke, erfelijke aandoening aan de ogen, die zal leiden tot volledig gezichtsverlies. Dit proces is zich momenteel aan het voltrekken (sinds enkele maanden is Nicolas officieel invalide). Welke gevoelens brengt het verlies van een zintuig met zich mee? Welke impact heeft dit op het dagelijkse leven, op het werk? En kan de muziek dan soelaas bieden?Kan de muzikant als ervaringsdeskundige dan een voorbeeld vormen voor lotgenoten?




16 oktober 2020 Aflevering 3 - Gilles Demolder:

Gilles Demolder is een jonge muzikant die met zijn band Oathbreaker de wereld rond kon touren en daardoor, als internationaal ondernemende muzikant, perfect in zijn levensonderhoud kon voorzien. Tot de Coronacrisis de kunstensector lam legde en het touren, laat staan het spelen, onmogelijk maakte. Onverwachte omstandigheden leggen de kwetsbaarheid van de professionele muzikant bloot. Vanuit deze gedachte wordt er gepraat over de balans tussen passie en zekerheid in het leven. Welke keuzes maken we en hoe gaan we om met tegenslag?



23 oktober 2020 Aflevering 4 - Kris Auman:

Muzikante Kris Auman verloor, geheel onverwachts, haar levenspartner heel snel na de bevalling van hun eerste en dus enige kind. Hoe worstelde ze zich doorheen de periode van rouw en waarom bleef ze kiezen voor haar metier, de muziek, als manier om in haar inkomen te voorzien? Haar muzikale project Endlingr is een rechtstreeks gevolg van dit rouwproces. Hoe kwam dit tot stand en welke rol speelt het samen musiceren bij het vinden van troost?




30 oktober 2020 Aflevering 5 - Colin H. Van Eeckhout:

Frontman van Gentse band Amenra Colin H. Van Eeckhout heeft van rouwen via muziek zijn artistieke erfenis gemaakt. Van waaruit vertrok deze bekommernis en welke feedback krijgt hij daarover van de grote, internationale gemeenschap die hij rond zijn muzikale project wist op te bouwen?


 

Wie is Tomas Serrien?


Tomas Serrien schrijft over muziek, maatschappij en filosofie . In zijn filosofisch werk besteedde hij reeds veel aandacht aan het effect van muziek op de luisteraar. Zo maakte hij in opdracht van radiozender Klara de reeks “De magie van het luisteren”, over de relatie tussen muziek en ons lichaam. Zijn boek “Klank. Een filosofie van de muzikale ervaring”, uitgegeven bij Houtekiet, behandelt de manier waarop we muziek gewaarworden.

bottom of page