top of page

Menstruatiewelzijn: Samen op de trein richting menstruatiewelzijn   

Wist je dat …  

… 1 op 8 meisjes in Vlaanderen geen geld heeft om menstruatieproducten (maandverband, tampons, cup …) te kopen? Hierdoor kiezen ze voor ongeschikte alternatieven zoals zakdoeken, wc-papier, watten of zelfs sokken. Of ze blijven thuis van school of andere sociale activiteiten uit angst voor lekken. Maar deze menstruatiearmoede is niet het enige aspect waar een taboe op ligt.

Dubbel Taboe

Menstruatie blijkt op zich ook een taboeonderwerp te zijn. Met ons project rond Menstruatiewelzijn willen we dit thema uit de taboesfeer halen. We willen menstruatieschaamte tegengaan en er tegelijk voor zorgen dat iedereen die menstrueert toegang heeft tot geschikt menstruatiemateriaal. Menstruatiearmoede blijft een thema binnen onze trein richting menstruatiewelzijn, maar we kijken ook naar de cyclus, naar de menopauze en naar hoe we scholen het best kunnen ondersteunen. Ambitieus? Absoluut! Maar met jouw hulp zijn we weer een stapje dichter om deze ambities waar te maken

Alinea 1.jpg

Wat kan jij doen?

  • Gebruik tijdens de maan Maart #Menstruatiemaart op je socials als je iets onderneemt of iets deelt dat te maken heeft met Menstruatiewelzijn. 
     

  • Je kan hier een infosessie rond de menstruatiecyclus of de menopauze aanvragen. Als je dit doet voor een kwetsbare doelgroep, is het gratis. 
     

  • Gebruik deze poster om te sensibiliseren. De poster is tot stand gekomen bij het menstruatieproject van jeugdwerking Girls in the City, een partner in ons project.
     

gitc poster Ywca new.jpg

Van menstruatiearmoede naar menstruatiewelzijn

1 op de 8 meisjes heeft niet altijd geschikt mensturatiemateriaal ter beschikking, met alle nare gevolgen van dien. Dat lazen we in het rapport van Caritas in 2023. We wilden die problematiek mee aanpakken. De signalen die we in 2023 hebben opgevangen, namen we mee naar 2024. Hier lees je hoe we het hebben aangepakt.

MicrosoftTeams-image (64).png

Dit was #Menstruatiemaart 2024

2024 bracht veel vernieuwing in onze werking. Hieronder vind je een bloemlezing van wat er allemaal gebeurde in  #Menstruatiemaart.​

t7HiVccnyk0bdS.jpg
MicrosoftTeams-image (38).png

Terugblik op 2022-2023

In 2022 - 2023 startten we ons project rond menstruatiearmoede op, dat we nu opentrekken naar menstruatiewelzijn. Omdat we zo fier zijn op wat we realiseerden, lijsten we het met plezier even voor je op.

Links naar onze partners

FEMMA_WV_TIJD VOOR MIJ-Wereldvrouwen-CMYK.jpg
femma-logo.jpg
caritas_logo_vl.png
MicrosoftTeams-image (52).png
Logo BruZelle.png
Drupp_Black.png
bottom of page