top of page

Menstruatiewelzijn: Samen op de trein richting menstruatiewelzijn   

Wist je dat …  

… 1 op 8 meisjes in Vlaanderen geen geld heeft om menstruatieproducten (maandverband, tampons, cup …) te kopen? Hierdoor kiezen ze voor ongeschikte alternatieven zoals zakdoeken, wc-papier, watten of zelfs sokken. Of ze blijven thuis van school of andere sociale activiteiten uit angst voor lekken. Maar deze menstruatiearmoede is niet het enige aspect waar een taboe op ligt.

Dubbel Taboe

Menstruatie blijkt op zich ook een taboeonderwerp te zijn. Met ons project rond Menstruatiewelzijn willen we dit thema uit de taboesfeer halen. We willen menstruatieschaamte tegengaan en er tegelijk voor zorgen dat iedereen die menstrueert toegang heeft tot geschikt menstruatiemateriaal.Menstruatiearmoede blijft een thema binnen onze trein richting menstruatiewelzijn, maar we kijken ook naar de cyclus, naar de menopauze en naar hoe we scholen het best kunnen ondersteunen. Ambitieus? Absoluut! Maar met jouw hulp zijn we weer een stapje dichter om deze ambities waar te maken

Alinea 1.jpg

Wat kan jij doen?

 • Gebruik tijdens de maan Maart #Menstruatiemaart op je socials als je iets onderneemt of iets deelt dat te maken heeft met Menstruatiewelzijn. 
   

 • Je kan hier een infosessie rond de menstruatiecyclus of de menopauze aanvragen. Als je dit doet voor een kwetsbare doelgroep, is het gratis. 
   

 • Gebruik deze poster om te sensibiliseren. De poster is tot stand gekomen bij het menstruatieproject van jeugdwerking Girls in the City, een partner in ons project.
   

gitc poster Ywca new.jpg

Wat staat er op de agenda voor 2024?

Bij de verderzetting van ons project, kozen we ervoor om te werken rond Menstruatiewelzijn, en niet enkel rond de armoede.  

#MenstruatieMaart blijft centraal staan. Gezien het taboe dat nog altijd op menstruatie rust, blijven we informeren, sensibiliseren en acties ondernemen om dit taboe te doorbreken.
 

 • Op 1 februari organiseerden we onze eerste partnerdag. Meer dan 30 partners stapten aan boord van onze trein richting menstruatiewelzijn. De trein kwam snel op gang: er werden ervaringen uitgewisseld, verbindingen gelegd en plannen gesmeed. Zo zal elk Huis van het Kind in Stad Antwerpen tijdens #MenstruatieMaart een infostand opbouwen rond het thema. Het Internationaal Comité plant een interactieve workshop rond menopauze en bij Girls in the City gaan ze aan de slag rond de cyclus, samen met onze cycluscoach. De lijst is te lang om volledig neer te schrijven. Onze trein bleek een hogesnelheidstrein, die regelrecht op haar doel afstevent: meer menstruatiewelzijn voor iedereen. Instappen maar!

MicrosoftTeams-image (64).png
Maand januari

Wat staat er op de agenda voor 2024?

 • Op 1 maart start #MenstruatieMaart onze campagnemaand waarmee we het thema ‘menstruatiewelzijn’ centraal in the spotlight zetten. Hiermee start meteen ook de inzamelactie die Total Energies organiseert binnen haar bedrijf.
   

 • Op vrijdag 8 maart is het internationale vrouwendag, en roepen we iedereen op iets rood aan te trekken, een selfie te trekken en te posten met de #MenstruatieMaart.
   

 • Op dinsdag 12 maart organiseren we samen met het Internationaal Comité een interactieve workshop rond de menopauze.
   

 • Op zaterdag 16 maart organiseren we samen met Girls in the City een workshop rond de cyclus: wat gebeurt er allemaal in je lichaam, welke emotionele reacties kan dit opwekken, hoe kan je hier het best mee omgaat,…?
   

 • Op dinsdag 26 maart organiseren we ons slotfeest, met een panelgesprek met Federaal Kamerlid Nahima Lanjri, cycluscoach Julie Deseck, Menopauzecoach Liesbeth Gijsel, verpleegkundige Charlotte Libeer, Mattias De Paep van O’kontreir. Inschrijven kan hier.
   

Kriebelt het om mee te doen? Heb je leuke ideeën of goede connecties? Neem gerust contact met ons op, we ontvangen je met open armen

MicrosoftTeams-image (38).png

Terugblik op 2022-2023

In 2022 - 2023 startten we ons project rond menstruatiearmoede op, dat we nu opentrekken naar menstruatiewelzijn. Omdat we zo fier zijn op wat we realiseerden, lijsten we het met plezier even voor je op.

Links naar onze partners

FEMMA_WV_TIJD VOOR MIJ-Wereldvrouwen-CMYK.jpg
femma-logo.jpg
caritas_logo_vl.png
MicrosoftTeams-image (52).png
Logo BruZelle.png
Drupp_Black.png
bottom of page