top of page

Terugblik: Inspiratiedag "Praten over sexting, relaties en diversiteit"

Op donderdag 7 november organiseerde dienst Gezondheidsbevordering van CM samen met Sensoa een boeiende inspiratiedag over sexting, relaties en diversiteit. Lesgevers konden er deelnemen aan workshops, groepsgesprekken en doe-opdrachten.

In de voormiddag kon je er kennis maken met het Sensoa Vlaggensysteem. Dat is een methodiek om seksueel gedrag in te schatten en gepast te reageren. Aan de hand van enkele online situaties werd de methodiek toegelicht. Tara De Laet (Sensoa) gaf ons handgrepen om zelf aan de slag slag te gaan met dit systeem.


Meer informatie over het Vlaggensysteem vind je hier.


Sexting als thema aanbrengen in een les is niet altijd vanzelfsprekend. Katelijn Gijsel (Sensoa) toonde enkele interessante didactische materialen en werkvormen rond online grenzen en weerbaarheid.


In de namiddag werden twee workshops georganiseerd: "Tools om les te geven over wensen en grenzen" en " Werken rond gender en seksualiteit met Equi-X ".


"Tools om les te geven over wensen en grenzen" beantwoordde heel wat vragen: Op welke leeftijd kun je al wat bespreken? Hoe kun je gefaseerd kennis, vaardigheden en attitudes opbouwen in een leerlijn? Welke accenten leg je in jouw relationele en seksuele vorming over grenzen? Hoe leer je jongeren inschatten welk gedrag oké is en welk niet? Tara De Laet (Sensoa) toonde hoe je met jongeren kunt spreken over grenzen en wensen en we bekeken handige lesmaterialen.


"Equi-X" is een kritisch vormingsprogramma van vzw Zijn met workshops over gender, mannelijkheid en vrouwelijkheid, seksualiteit, geweld, omgaan met emoties en racisme. Het is gebaseerd op ‘Program H’ & ‘Program M’ van de Braziliaanse NGO Promundo. Deze programma’s werden al in meer dan 30 landen in het Zuiden geïmplementeerd en naast Vlaanderen ook in 4 andere Europese landen. In deze workshop toonde Thomas Demyttenaere (Sensoa) de verschillende methodieken die in dit programma gebruikt worden.

 

Wil je meer informatie over hoe je als lesgever kan omgaan met sexting, seksualiteit, relaties en diversiteit? Dan vind je deze links vast handig!


Sensoa : is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Sensoa is er voor iedereen in Vlaanderen en Brussel.


Sexting.be : deze themawebsite is een initiatief van Mediawijs om sexting bespreekbaar te maken voor ouders, lesgevers en jeugdwerkers. Dit is een voorbeeld van een van hun dossiers.


Van Emoji's tot Sexting : dit boek van Medianest biedt een gids aan ouders, lesgevers en jeugdwerkers over digitale media en hoe er mee om te gaan.


bottom of page