top of page

Samen naar een mantelzorgvriendelijke school.

Gezonde Buurt en Samana trekken voluit de kaart van de jonge mantelzorgers met het project 'Samen naar een mantelzorgvriendelijke school'.

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die thuis een extra handje toesteken omdat er iemand binnen het gezin ziek is, verslaafd is of een beperking heeft. Deze thuissituatie van jonge mantelzorgers kan een invloed hebben op de schoolprestaties. Ze komen vaker te laat (omdat ze bijvoorbeeld op de thuisverpleging moet wachten die in de file staat), ze zijn vaker afgeleid in de klas door hun zorgen, ze komen niet toe aan hun huiswerk, spijbelen meer en verlaten vaker de schoolbanken zonder diploma.


Hier vind je een handige infographic over een recent onderzoek over jonge mantelzorgers:

Waarom het project 'Samen naar een mantelzorgvriendelijke school'?

Cijfers uit het project tonen aan dat er gemiddeld 17% van de jongeren op school in een mantelzorgsituatie zitten. Tegelijk geeft meer dan helft van de leerkrachten aan niet te weten of er een jonge mantelzorger in hun klas zit. Reden genoeg om de aandacht te geven die ze verdienen!

Hoe maak je jouw school 'Mantelzorgvriendelijk'?

Samana is er om je te helpen. Dit project staat de school gedurende één schooljaar bij om een ondersteunende schoolomgeving voor jonge mantelzorgers te creëren. Dit doen we op maat samen met de school. In het traject worden de noden vastgesteld en gaan we samen kijken hoe wie die noden tegemoet kunnen komen. Op het einde van dit traject wordt de school opgenomen in een scholennetwerk voor jonge mantelzorgers. Dit netwerk biedt kansen om informatie en inspiratie uit te wisselen. Op die manier kan je de resultaten van dit project duurzamer maken.


Lees hier alles over het project 'Samen naar een mantelzorgvriendelijke school' .


Comments


bottom of page