top of page

Pak pre-verlofstress aan

De dagen en weken vóór de vakantie kunnen enorm stresserend zijn. In de weken ervoor heeft één op de drie werknemers het drukker dan anders. Dat komt deels omdat er op het werk nog een hoop zaken in orde gebracht moeten worden, maar ook omdat de vakantie voorbereid moet worden en er opvang voor tijdens de schoolvakanties geregeld moet worden. Een op de vijf geeft aan dat die professionele en familiale druk de dagen voor de vakantie erg stresserend kunnen maken. Dan maar snel naar een ligstoel op een exotisch strand - kwestie van al die stress snel te vergeten.

Zo vertrek je zorgeloos

Elke Van Hoof, professor Gezondheidspsychologie en Welzijn (VUB en Huis voor Veerkracht), zet enkele tips op een rijtje.

  • Begin 14 dagen op voorhand al aan je vakantie te denken. Maak een lijstje van de belangrijke zaken die zéker nog moeten gebeuren. Komt er nog wat bij en komt je lijstje in het gedrang, overleg dan met je collega’s of je baas. Laat iedereen die je mailt ook weten dat je er over veertien dagen even tussenuit bent, en zeg wie je dossiers zal beheren in jouw afwezigheid.

  • Plan nu al extra herstelmomenten, zodat je niet uitgeput vertrekt.

  • Geef minstens één dag langer aan in je ‘out of office’ dan je werkelijke vakantie. Zo kan je starten met de zaken die dan prioritair zijn en kan je rustig overleggen met de collega die je vervangen heeft tijdens je vakantie.

  • Plan op voorhand al de eerste week van je terugkeer. En niet (alleen) het werk, maar ook een lunch met vrienden, sportmomenten… zodat je niet verrast wordt door een agenda die volgestouwd wordt met vergaderingen. Zo vermijd je de post-vakantiedip.


...En kom je zorgeloos terug

  • Zorg dat er minstens 24 uur zit tussen je terugkeer en je eerste dag terug op het werk. Je hersenen hebben even nodig om te acclimatiseren en je stressreactie zal minder hevig zijn.

  • Breng een vakantiefoto mee, om nog even na te genieten.


(Bron: De Morgen)

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page