top of page

Begrijp je eigen obstakels - De Fruitdaging

Als je begint aan een nieuwe gewoonte dan zijn er vaak obstakels die moeten worden overwonnen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke drempels en oplossingen te kennen. Wij geven een overzicht van enkele obstakels en de bijhorende mogelijkheden die als oplossing kunnen dienen. We ontkrachten deze obstakels op een gegronde wetenschappelijke manier.

Ik eet geen fruit want…

“In fruit zit te veel suikers.”

Fruit is gezond maar je mag er niet oneindig veel van eten. Fruit bevat naast vitaminen, mineralen en vezels ook suiker. Te veel suikers past niet in een gezonde levensstijl. Je moet je dus niet volproppen met fruit. Het is aanbevolen dagelijks twee tot drie stukken vers fruit te eten.

  • Verse fruitsapjes, smoothies en fruitachtige drankjes zoals nectar bevatten doorgaans evenveel calorieën als gesuikerde frisdrank. Zelfs de ongezoete soorten.

  • Natuurlijke suikers, aanwezig in alle fruit, zijn namelijk even calorierijk als toegevoegde suikers. Deze suikers zijn even slecht voor de tanden. Britse wetenschappers waarschuwen ervoor dat deze fruitdranken niet noodzakelijk een gezonder alternatief vormen voor frisdrank, terwijl ze wel die indruk wekken. Fruitdrank als smoothie of 100% natuurlijk sap is evenmin een volwaardige vervanger van fruit.

  • Confituur en andere afgeleiden bevatten niet veel fruit meer en kun je daarom niet beschouwen als fruit. Bovendien barsten ze van de (toegevoegde) suikers.

  • Gedroogd en gevriesdroogd fruit krijgen niet de voorkeur omdat je er gemakkelijk meer van eet en omdat ze mogelijk minder vitaminen bevatten dan vers fruit. Een handvol af en toe ter afwisseling is geen probleem.


“Ik drink elke ochtend fruitsap.”

Fruitsap uit brik of smoothie of 100% natuurlijk sap is evenmin een volwaardige vervanger van fruit.

  • Fruitsappen zitten wel in de fruitgroep, maar tellen niet mee als echt fruit. Sap bevat namelijk vaak minder vezels en voedingsstoffen dan vers fruit. Ook bevatten sappen veel suikers waardoor je ongemerkt te veel calorieën binnenkrijgen.

  • Fruitsap bevat iets meer vitaminen en mineralen dan smoothies. En in verse smoothies zitten meer vezels dan in kant-en-klare. Dus wil je een smoothie, maak deze zelf.

  • Van fruitsappen en smoothies heb je bovendien minder snel een vol gevoel dan van fruit in zijn geheel. Vermijd ze dus als alternatief voor vers fruit. Bovendien zijn ze niet goed voor je tanden.

  • Zijn sapjes en smoothies net zo gezond als vers fruit? Deze vraag komt vaak terug, wat is nu gezonder? Een glaasje sinaasappelsap op z'n tijd kan geen kwaad. Maar weet je hoeveel suiker er in 1 glas jus d'orange of een smoothie zit? Bekijk het filmpje hier. (Bron: Voedingscentrum.nl)

Meer weten over sapjes? Klik hier.

(Bron: Voedingscentrum.nl)


“Fruit is saai.”

Als je een kleine honger hebt, eet je dus best een stukje fruit. Even geen zin in? Zorg dat je verschillende soorten fruit in huis hebt zodat je wat afwisseling hebt. Alle vers fruit is gezond. Kies volop uit volgende soorten:

  • Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes (*), mandarijn, citroen, limoen…

  • Pitvruchten: appel, peer…

  • Steenvruchten: kers, perzik, nectarine, abrikoos, pruim…

  • Zachte vruchten: bes, druif, framboos, aardbei, bosbes…

  • Exotische vruchten: banaan, kiwi, ananas, mango…


Pluk niet altijd dezelfde fruitsoort uit de mand, maar varieer tussen de soorten.

(*) Opgelet: Pompelmoes kan een negatieve invloed hebben op sommige medicaties. Check jouw bijsluiter.

“Fruit zit vol met pesticide.”

Pesticiden worden ingezet om ongedierte van gewassen te bestrijden en ze zo te beschermen. België controleert streng op pesticiden op fruit. Producenten moeten een strikte registratieprocedure doorlopen – met o.a. uitgebreide onderzoeken naar de gezondheidseffecten – vóór hun product de markt op mag.

Ik geef je enkele tips om op een veilige manier fruit te eten:

  • Spoel je fruit altijd af onder stromend water: zo weer je zoveel mogelijk resten van pesticiden.

  • Je kunt ook extra voorzichtig zijn en je fruit schillen. Helaas gaat zo ook een deel van de voedingsstoffen en vezels verloren.

  • Biologisch fruit wordt niet chemisch bespoten en heeft daardoor op dit vlak een streepje voor.

  • Wissel daarnaast zoveel mogelijk af, zowel wat fruitsoort als herkomst betreft. En kies voor seizoenfruit.


“Fruit gist in de darmen.”

Onverteerde resten van fruit, maar ook van andere voedingsmiddelen, gisten in de dikke darm. Dit is evenwel een volkomen natuurlijke fase van de spijsvertering, die normaal geen problemen teweegbrengt. Deze ontstaan daarentegen wel als de darmflora verstoord is en ongewenste bacteriën de overhand krijgen als gevolg van stress, ziekte, een eenzijdige en te vette voeding of het gebruik van te veel medicijnen.

“Fruit tast de tanden aan.”

Dat fruit de tanden aantast is gedeeltelijk correct omdat fruit natuurlijke suikers en zuren bevat. Toch pleegt fruit geen aanslag op de tanden indien je oog hebt voor enkele aandachtspunten.

  • Eet niet de hele dag door fruit. Meer dan zes eet- of suikermomenten per dag verhogen de kans op tandbederf.

  • Beperk het gebruik van gedroogde vruchten. Ze zijn erg kleverig en kunnen tot zeventig procent suiker bevatten. Vanuit tandheelkundig oogpunt behoren ze zelfs tot de categorie snoep.

  • Vermijd overdreven consumptie van citrusvruchten en neem ze niet als tussendoortje. Zij bevatten specifieke zuren, waardoor het risico op tanderosie toeneemt.

  • Verkies vers fruit boven vruchtenmoes. Verse vruchten stimuleren sterker de aanmaak van speeksel, waardoor de zuren sneller worden geneutraliseerd en weggespoeld.

  • Geef de voorkeur aan fruitconserven op eigen sap boven fruit op siroop die te veel toegevoegde suikers bevat.

  • En uiteraard, zorg voor een goede tandhygiëne.

“Ik vergeet fruit te eten.”

Lijken 2 à 3 stukken fruit veel voor jou? Je krijgt enkele tips om de uitdaging vol te houden. Fruit past overal. Hier enkele voorbeelden:

  • Bij het ontbijt: als broodbeleg, bij ontbijtgranen of yoghurt

  • Als dessert na je warme maaltijd of broodmaaltijd: druiven met nootjes

  • Als tussendoortje: fruitsalade

  • Bij jouw warme maaltijd: witlof-appelsalade

“Ik eet fruit in blik.”

Fruit in blik is gepasteuriseerd en wordt soms op eigen sap bewaard. Aan vruchten op siroop worden extra suikers toegevoegd. Gevolg? Meer calorieën en minder vitaminen en mineralen. Vers fruit blijft dan ook op het hoogste schavotje staan, fruit op eigen sap in blik kán ter afwisseling.

“Humm…. Eigenlijk eet ik wel genoeg fruit.”

Uit onderzoek blijkt dat de Vlaming onvoldoende fruit eet. Een appel, peer of banaan dekt niet de dagelijkse fruitbehoefte. Hiervoor zijn minstens twee tot drie stukken fruit nodig (250 tot 375 gram), bij voorkeur van een verschillende soort. Als je meer fruit wilt eten, kan het tijdelijk bijhouden van een dagboek een handig hulpmiddel zijn. Het geeft je een perfect beeld van je fruitverbruik, wat een goede basis is om het bij te sturen.


bottom of page