top of page

5 redenen waarom vrijwilligen goed is voor je gezondheid

Op zoek naar een manier om je leven én gezondheid een boost zonder weerga te geven? Heel eenvoudig, word vrijwilliger. Een engagement opnemen, levert je namelijk een pak voordelen op. Dat zeggen wij niet, dat blijkt uit een grootschalige studie van CM Gezondheidsfonds, haar partnerorganisaties en de Université catholique de Louvain (UCL).

 

1.     Je bent sociaal actiever

 

Wie vrijwilligt voelt zich beter geïntegreerd in de samenleving en is minder eenzaam. Logisch ook, vrijwilligerswerk breekt het isolement en smeedt banden tussen mensen.

 

2.     Je hebt meer zelfvertrouwen

 

Vrijwilligers maken zich nuttig voor anderen en dat doet het zelfvertrouwen pieken. En daar  houdt het niet bij op. Vrijwilligen is ook goed om je eigenwaarde en empathie aan te zwengelen.

 

3.     Je gaat minder snel naar de dokter

 

Uit het onderzoek blijkt dat vrijwilligers zich gezonder voelen dan wie niet deelneemt aan het verenigingsleven. Wie zich gezonder voelt, klopt minder snel aan bij de huisarts. Uit de cijfers blijkt dat vrijwilligers per jaar per persoon tien procent minder vaak contact hebben met de huisdokter, dan wie niet in een club of organisatie zit. Bijkomend voordeel: vrijwilligers gebruiken ook minder geneesmiddelen.

 

4.     Je eigen levenskwaliteit gaat erop vooruit…

 

Vrijwilligen betekent dat je de kans krijgt om je talenten in te zetten. Daardoor kun je groeien en jezelf verder ontplooien.

 

5.     en die van anderen

 

Omdat je tijd en aandacht aan de ander geeft, maak je een verschil in het leven en draag je bij tot de levenskwaliteit van die anderen. Zo draag je je steentje bij tot een duurzame, solidaire en respectvolle samenleving.

 

Kriebelt het ook om te vrijwilliger? Bekijk alle vacatures op www.cm.be/vrijwilligers.

 

 

 

Commentaires


bottom of page