top of page

Gezonde buurt Brugge

Gezonde buurt wil samen met burgers, vrijwilligers, verenigingen en organisaties initiatieven nemen die leiden tot meer gezondheid in de samenleving. Benieuwd wat Gezonde buurt en de netwerkcoördinator voor jou kan betekenen? Ga eens langs bij de netwerkcoördinator in het Gezondheidspunt, Oude Burg 23, Brugge


Het CM-gezondheidspunt is een ontmoetingsplaats waar mensen kunnen samenwerken aan ideeën voor zorg, gezondheid en welzijn in hun eigen buurt en gemeente. De Gezondheidsbib (Oude Burg 23) en het Hof van Watervliet (Oude Burg 27) vormen samen de steunpilaren van het Gezondheidspunt Brugge.

Activiteiten in het Gezondheidspunt

Vrije entree

Nood aan gezelschap of een losse babbel? Zoek je een vrijetijdsbesteding, maar voel je je niet aangesproken door het uitgewerkte aanbod van diverse clubs?
Loop dan eens binnen bij ons!

‘Vrij Entree’ onthaalt je hartelijk in een gezellige ontmoetingsruimte. Bij een kop koffie en een koekje (1,5 euro) kun je hier een babbeltje slaan, je verhaal delen met anderen, of gewoon gezellig samen zijn. We bieden elke week ook een kort programma aan: een quiz,

een film, een wandeling, een lezing … Je komt en gaat wanneer je wilt.

Kortom, alles kan en niets moet.


Voor wie: Iedereen is welkom

Datum en tijdstip: elke maandag van 14 tot 16 uur

(niet tijdens de schoolvakantie)

Locatie: Hof van Watervliet, Oude Burg 27, Brugge

vrij entree.jpg

Activiteiten op verplaatsing

Infosessie Hoe ongezond is eenzaamheid?

Di 12/12 om 19.30 uur in Gemeenschapshuis De Zorge Sint-Kruis


We hebben vandaag meer manieren dan ooit om met elkaar te communiceren, en toch voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Hoe komt dat? En vooral: wat kun je eraan doen? Psychologe Leslie Hodge schreef het indrukwekkend boek ‘Eenzaam tussen mensen’ waarin ze eenzaamheid een gezicht geeft. In deze infosessie ontrafelt ze de feiten en fabels over eenzaamheid. Ze reikt handvaten aan om meer verbonden in het leven te staan.  

hoeongezondiseenzaamheid.jpg

Zorgzaam Sint-Kruis, buurt verbindende affiche

Een mooie manier om warmte en verbinding in de buurt te delen.

  • Laat je creativiteit de vrije loop en voeg een korte, lieve nieuwjaarswens aan de affiche

  • Als je wil, kan je op de kerstboomster de naam schrijven van iemand die je in gedachten wil houden, iemand die je mist of die je onlangs hebt verloren

  • Deel je nieuwjaarswens met je buren of toevallige passanten door de affiche zichtbaar op je raam te hangen.

  • De actie loopt van begin december tot eind januari.

  • Wie nog geen affiche ontving en toch een affiche wil uithangen, kan deze verkrijgen in de bibliotheek De Zorge, Moerkerkse Steenweg 190, 8310 Brugge vanaf 4 december.


De buurt verbindende raamaffiche wordt aangeboden vanuit de werkgroep ‘Het kleine helpen’ en is een actie van zorgzame buurt Sint-Kruis en Gezonde Buurt CM

buurtverbindenderaamaffiche.jpg

Kerstboom in Steenbrugse bosjes

Naast het AZ Sint-Lucas Brugge vind je de Steenbrugse bosjes. Daar bevinden zich de wensbomen als troost- en verbindingsplaats. Je vindt er in de eindejaar periode een kerstboom. De donkere dagen voor kerst staan meestal in het teken van warmte en gezelligheid. Voor mensen die het afgelopen jaar iemand hebben verloren wordt deze periode echter overschaduwd door gemis. Maar ook is er verdriet om mensen die al langer geleden zijn overleden door het ontbreken van hun aanwezigheid.  Wij nodigen iedereen uit om daar even bij stil te staan. Hang als teken van jouw verbondenheid een houten kerstbal  in de boom.  Houten kerstballen zijn te verkrijgen bij de pastorale dienst van AZ Sint-Lucas of het secretariaat van het buurtcentrum LDC Ter Leyen.


 

De wensbomen zijn een initiatief van AZ Sint-Lucas, het Agentschap Natuur en Bos, Samana en Gezonde Buurt CM en maken deel uit van de troostplaatsen van Compassionate Brugge

20231206foto2.jpg

Zorgzaam Sint-Kruis, verbinding in de buurt

  • Op zaterdag 23 september gingen bankdragers in gesprek met buurtbewoners. ‘Ik heb een bank en wat tijd. Zin in een babbel?’ Achteraf was er een uitwisseling en een toost op verbinding (foto in bijlage).

  • Op dinsdagavond 14 november om 19.30 uur komen buren en geïnteresseerden samen om na te denken over buurt verbindende acties.

  • Een affiche om in de buurt uit te hangen in december en januari is in de maak. Er is ruimte voor warmte, erkenning en een nieuwjaarswens.


Wens je meer info: francky.debusschere@cm.be

startbankcontactinvasie.jpg

Gezonde Buurt heeft aandacht voor jouw gezondheidsnoden

Wat vind jij belangrijk voor een gezonde en bloeiende gemeente?

Laat het ons voor 22 december weten via onze korte bevraging én win een gezond ontbijt voor je buurt.

Met je antwoorden starten we het gesprek over de belangrijkste noden in je gemeente.

Gezonde Buurt streeft naar een betere levenskwaliteit voor iedereen. We doen dit samen met jou.

Enquete.jpg
bottom of page