top of page

Wat te doen met je oude kerstboom?

De kerstperiode hebben we alweer bijna achter de rug. Buikjes rond gegeten, voornemens gemaakt …. Nu nog die reus van een kerstboom uit je woonkamer krijgen. Sommige gemeentes doen een kerstboomverbranding. En hoewel het gerust erg gezellig kan zijn is het jammer genoeg heel slecht voor de luchtkwaliteit. De verbranding van hout produceert namelijk veel meer fijn stof dan de uitlaat van auto’s. Daarom geven we bij Gezonde Buurt graag enkele alternatieven mee voor je trouwe kerstboom.

  • Maak Kerstboomsiroop.

Je zou het misschien niet denken als je die mooi verlichte plant ziet staan in je woonkamer. Maar van je den of spar kan je ook heerlijke siroop maken. Je kan ze puur drinken tegen hoest of keelpijn of verwerken in een winterse limonade. Lees hier hoe je te werk gaat.

  • Hergebruik je boom.

Je hebt dit jaar de perfecte kerstboom in huis gehaald. Nu wil je daar natuurlijk geen afscheid meer van nemen. Nu, dat hoeft ook helemaal niet. Je kan namelijk je boom verplanten en volgend jaar opnieuw van je trouwe den of spar genieten. Heb je geen plaats? Dan kan je de boom ook naar het kerstbomenasiel brengen. Ja, dat lees je goed.

  • Composteren!

Composteren, composteren. Wie zijn best doet zal het leren. De takken van de kerstboom zijn ideaal als basis voor de composthoop. Leg de kersttakken in combinatie met andere takken op de bodem. Dit zorgt voor een optimale luchtcirculatie in je composthoop.

  • De verhakselaar in.

Als dat allemaal niet lukt kan je je kerstboom ook verhakselen. Het is sowieso beter dan ze te verbranden en je houdt er handige bodembedekker aan over.

Comments


bottom of page