top of page

Versterk je mentale gezondheid op het Veerkrachtpad.

Bewust aandachtsoefeningen uitvoeren tijdens een natuurwandeling heeft een positief effect op de mentale gezondheid van wandelaars. Dit blijkt uit een onderzoek dat NatureMinded uitvoerde bij het nieuwe Veerkrachtpad op domein Borgwal van zorgvoorziening Ebergiste in Vurste. Het Veerkrachtpad is een bewegwijzerde route van 2 km met oefeningen om je fitter te voelen en meer gefocust te zijn na de wandeling.

De individuele oefeningen langs het wandelpad moeten de wandelaar helpen om met al zijn zintuigen aandacht te schenken aan de natuur, maar ook om te luisteren naar de gevoelens die hij of zij op dat moment voelt en ervaart.

Hogere vitaliteit

“In het najaar van 2019 hebben we 134 mensen bevraagd nadat ze het pad hadden bewandeld met of zonder mentale oefeningen”, zegt coördinator van het project Katriina Kilpi van NatureMinded. “Uit de bevraging blijkt onder andere dat de mentale toestand voor het bewandelen van het Veerkrachtpad het gezondheidsresultaat beïnvloedt. Mensen die lijden aan stress, negatieve stemmingen en een laag energieniveau hebben, halen het meeste voordeel uit de wandeling. Het Veerkrachtpad heeft een positief effect op de vitaliteit en dus ook je veerkracht waardoor je beter kunt omgaan met de uitdagingen in het leven.”

Preventief medicijn

“Natuur is een belangrijk deel van de oplossing naar een gezondere levensstijl en leefomgeving”, bevestigt Karen Kerkhofs, educatief medewerker Gezondheidsbevordering CM. “Alsmaar meer wetenschappelijke studies tonen aan dat bewegen in het groen tal van ziekteklachten vermindert en het welzijnsgevoel verhoogt. CM Gezondheidsfonds zet graag in op de natuur als preventief medicijn.”

Opening voor publiek

Vanaf 8 september is het Veerkrachtpad geopend voor het grote publiek. Het pad is toegankelijk tijdens de openingsuren van domein Borgwal. Vanaf 1 januari 2021 kun je de Veerkrachtwandeling met je groep of vereniging onder begeleiding bewandelen. Een gecertificeerde vrijwilliger gidst je langsheen het pad en ondersteunt je bij de oefeningen. Een begeleider boek je hier gratis.


Neem hier alvast een kijkje van wat het veerkrachtpad te bieden heeft:


 

Het Veerkrachtpad wordt gecoördineerd en begeleid door Katriina Kilpi en Henrik Jönsson van het consultancybureau NatureMinded uit Merelbeke en wordt uitgevoerd met de praktische en financiële ondersteuning van Broeder van Liefde – vzw organisatie Broeders van Liefde – Ebergiste, provincie Oost-Vlaanderen en CM Gezondheidsfonds.

Comments


bottom of page