top of page

Op stap met de Netwerkcoördinator


1 januari 2021 was niet alleen de eerste nieuwjaarsdag in coronatijden, maar ook het startschot van een vernieuwde CM-werking. In heel Vlaanderen gingen tal van netwerkcoördinatoren die dag een nieuwe uitdaging aan. Wie ze zijn? Het kloppend hart van Gezonde Buurt en dé spilfiguren en ondersteuners voor wie in zijn buurt, gemeente, vereniging, appartementsblok … actief wil werken aan meer gezondheid.


Steven De Groote is één van die enthousiastelingen. Kun je je even voorstellen? Hoi, ik ben Steven, de netwerkcoördinator voor de Vlaamse Ardennen.


Jij maakte op je eigen manier kennis met je zone.

De Vlaamse Ardennen was een onbekende zone voor me, dus wou ik zoveel mogelijk mensen leren kennen. En dat terwijl het door corona niet evident was om mensen samen te brengen. Dan gaan we maar zelf naar de mensen toe, toch? De Vlaamse Ardennen is het mekka voor wielrenners maar ook het wandelwalhalla. En wandelen heb ik gedaan!


Je startte De Groote Wandeling, hoe ging dat in z’n werk?

In het najaar van 2021 startte ik mijn Groote Wandeling, een tocht doorheen de Vlaamse Ardennen waarbij ik vooral mensen wilde leren kennen die actief bezig zijn rond gezondheid. Na een oproep verzamelden we een 50-tal interessante tips om langs te gaan en kennis te maken.

Zo ging ik langs bij een biodynamische boerderij waar personen met burn-out meewerken, maakte ik kennis met afdelingen van Femma, kwb, OKRA, Samana, Natuurpunt ... Ik sprak zorgleerkrachten, bezocht een maatwerkbedrijf en draaide mee in een voorziening voor personen met een beperking. Ik leerde zelfs een doula kennen, waar ik nog nooit eerder van hoorde. Het is slechts een greep uit de bezoeken maar het waren stuk voor stuk interessante ontmoetingen.


Het liep niet allemaal van een leien dakje. Helaas sloeg corona eind oktober weer toe en moest ik halverwege, na een goede 200 kilometer stappen, de wandeling staken. Intussen zijn de coronamaatregelen verdwenen en verken ik weer ten volle de Vlaamse Ardennen.


Wat heb je vooral onthouden van je wandeling? De Groote Wandeling leerde me dat er veel mensen bezig zijn met gezondheid in hun buurt maar ook dat er nog veel samenwerking mogelijk is. Ik leerde welke thema’s mensen bezighouden en waar er goesting is om een actie op te zetten. De contacten zorgden voor de eerste overlegmomenten met diverse partners. Samen bekijken we hoe we rond enkele thema’s aan de slag kunnen gaan. De eerste stappen naar een gezondere buurt zijn gezet, we kijken uit naar meer.


In elke CM-zone kun je terecht bij een netwerkcoördinator die het overzicht heeft van de verschillende initiatieven in jouw CM-zone en samen met jou aan de slag gaat voor meer gezondheid.


Comentarios


bottom of page