top of page

Meer verbinding creëren in een groep? Vraag de set ‘Gezondheid in beeld’ aan


Hoe kun je op korte tijd een diepgaand gesprek opbouwen rond een thema dat iedereen aanbelangt? Met de methodiek van Gezondheid in beeld kun je dieper ingaan op wat gezondheid voor iemand betekent. En je zal al gauw merken dat dat voor iedereen anders is. Aan de hand van beelden zullen de meest betekenisvolle gesprekken zich ontrafelen. In geen tijd smeed je zo een band met elkaar. Ideaal om even in te checken voor een vergadering, om meer voeling met een groep te krijgen of gewoon als activiteit op zich. De methodiek is inzetbaar voor alle leeftijden.


Waarom praten over gezondheid? Omdat gezondheid een topic is dat voor elk mens belangrijk is. Zolang je maar gezond bent, hoor je vaak. Of we toosten op jouw gezondheid of we wensen je een goede gezondheid. Maar gezondheid, wat is dat eigenlijk? Wat betekent het voor jou? En voor een ander? Het is iets wat ons allemaal verbindt, maar waar we allemaal vaak een unieke kijk op hebben. Gezond zijn is méér dan niet-ziek zijn.

Gezondheid in beeld focust op de zes belangrijke pijlers van positieve gezondheid, in de brede zin van het woord: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.


Handige en toegankelijke methodiek


Gezondheid in beeld maakt gezondheid op een fijne manier bespreekbaar. Via 52 foto’s komt het gesprek op gang. De handleiding geeft je voldoende inspiratie om vragen te stellen en biedt handvaten om het gesprek op gang te houden.

Je kunt de beelden keer op keer opnieuw gebruiken en zo nieuwe gesprekken naar boven laten komen.

Voor kleine groepen of individueel gebruik, is er Gezondheid in beeld in kaartspelformaat: 12 euro, inclusief verzendkosten. Voor grotere groepen is er Gezondheid in beeld in A5-formaat. Dit kun je gratis ontlenen via het CM-Gezondheidspunt in je buurt.



Leuk weetje De beelden zijn het resultaat van een wedstrijd van Gezonde buurt. Je kon een zelfgemaakte foto van wat gezondheid voor jou betekent, inzenden. Elk beeld is dus authentiek en er schuilt een uniek verhaal achter. De 52 beelden voor Gezondheid in beeld werden geselecteerd uit meer dan 300 inzendingen. Waarom netwerkcoördinator Francky Debusschere (59) Gezondheid in beeld aanraadt:

‘Het is gek hoe gezondheid voor iedereen er anders uitziet. Veel hangt af van de levensfase waarin je zit en wat er rondom je gebeurt. Misschien is er recent wel een kleinkind geboren of stierf net je grootvader waardoor je plots beseft hoe fragiel het leven kan zijn. Het doet je nadenken over de dingen des levens, en automatisch reflecteer je ook over je eigen leven.’ ‘Ik vind het belangrijk dat je als mens nadenkt over je eigen gezondheid in de brede zin van het woord. Wat heb je nodig zodat je je gezond en gelukkig voelt? En als je die gedachten dan nog eens kunt uitwisselen met andere mensen, is dat een heel grote meerwaarde. De methodiek van Gezondheid in beeld helpt je om het onderwerp aan te snijden. Aan de hand van beelden ventileren mensen makkelijk.’ ‘Ik zie Gezondheid in beeld perfect ingezet worden op scholen, zowel in een klas als bij een lerarenvergadering. In een rusthuis, bijvoorbeeld in de animatie naar bewoners, maar het kan ook perfect bij overlegmomenten voor zorgkundigen. In bedrijven, bij verenigingen, vzw’s, onder vrienden, familie … Deze methodiek kan een verrijking betekenen voor elke groep mensen.’

‘En stel je voor dat hier en daar uit die gesprekken ook effectief ideeën ontstaan die misschien gerealiseerd worden. Dan draagt dat weer bij tot een of andere buurt een stukje gezonder maken. Dat zou top of the bill zijn.’



bottom of page