top of page

Inspiratie voor jouw Gezonde Buurt


Het gonst in heel wat buurten van de ideeën om het leven en wonen er beter te maken. Wilde plannen worden gesmeed met de straat, broeden stilletjes in het brein van je buurvrouw of in het hoofd van de oude man die je elke dag bij de bakker ziet.

En wie weet heb jij zelf ook nog een leuk plan om de levenskwaliteit van je buurt op te krikken? De vraag is: hoeveel van die ideeën worden echt uitgevoerd of krijgen de aandacht die ze verdienen?

Dat is waar de CM-netwerkcoördinator van jouw buurt kan helpen! De ideeën van jou of van je buurt naar een hoger niveau tillen, dat is wat de CM-netwerkcoördinator kan doen.

Hoe? Door effectief aan de slag te gaan met je ideeën rond gezondheid en ze te verbinden met andere ideeën of partners, organisaties en vrijwilligers in je buurt. Voor je ’t weet, wordt een idee werkelijkheid en maken jullie samen de wereld een stuk mooier en gezonder.

Vergeet dus zeker niet de CM-netwerkcoördinator te betrekken bij de gezonde plannen voor jouw buurt. En vertel het voort! Samen kunnen we meer en maken we dromen waar. Dit is jouw kans om aan te geven waar je nood aan hebt en waar je iets rond gerealiseerd wilt zien.

Welke ideeën komen in aanmerking? In eerste instantie: alles wat ook maar iets met gezondheid te maken heeft in de ruime zin van het woord. Dat kan gaan van een event met verschillende experts in het kader van de PFOS-problematiek, iets doen om de ouderen in je buurt meer te betrekken, ervoor zorgen dat de jongeren hun creatief plekje hebben om verbinding tussen jongeren te stimuleren en hun mentaal welzijn te versterken, mantelzorgers in je regio verbinden … Sowieso is het goed om je idee – hoe klein ook – even aan de netwerkcoördinator te laten weten. Misschien is het wel net de ontbrekende schakel bij een groter plan in je buurt.


Geen idee? Ook geen probleem, je kan alvast inspiratie opdoen in ons aanbod. Of je kan aansluiten bij de participatieraad, een groep van enthousiaste vrijwilligers die via verbinding en beleidsbeïnvloeding de verschillende initiatieven in jouw CM-zone wil versterken. Want ook daar kun je van meerwaarde zijn en ben je zeer welkom. Een gezonde reflex is dus gewoon even contact op te nemen met je netwerkcoördinator, dan kunnen jullie samen kijken hoe je kunt helpen.

Wat er zoal uit kan ontstaan? Dat hangt natuurlijk van het idee af. Maar om je nog wat inspiratie te geven, vind je hieronder foto’s van initiatieven waar een CM-netwerkcoördinator mee aan de kar trekt of er mee op zit.

Gezonde Buurt Amalo brainstormde met hun participatieraad samen met experten rond eenzaamheid. Hoe kunnen ze de eenzaamheid in hun buurt aanpakken? Er kwamen concrete acties en projecten voor 2023 uit de avond voort.


Gezonde Buurt Demerland plande een infosessie rond vroegtijdige zorgplanning in. Een maatschappelijk werker deelde zijn bevindingen en ging in gesprek met de aanwezigen.
Gezonde Buurt Vlaamse Ardennen organiseerde een beleefsessie rond autisme samen met de Vlaams Vereniging Autisme. Op een speelse manier kon je ervaren hoe mensen met autisme de wereld en de buurt beleven.Gezonde Buurt Midden West-Vlaanderen ging dan weer voor een leerrijke infonamiddag rond de ziekte van Parkinson. Een samenwerking tussen ARhus, de Vlaamse Parkinson Liga, Parki Dance, AZ Delta Parkinsoncentrum en de dienst Maatschappelijk Werk van CM.


Comments


bottom of page