top of page

.?. Het oprechte vraagteken


Psychische problemen meer bespreekbaar maken. Dat was het opzet van de campagne Het oprechte vraagteken die CM op 23 september lanceerde. De vraag ‘Hoe gaat het met jou?’ moet opnieuw een oprechte vraag worden waarbij mensen tijd maken om met vrienden en familieleden het gesprek aan te gaan over hoe ze zich echt voelen. CM Waas en Dender zet mee haar schouders onder deze campagne met publieksacties, infosessies en een Café soiree.


Drempel

In de loop der jaren is 'Hoe gaat het?' geëvolueerd van een vraag naar een beleefde begroeting. Er wordt zelfs niet altijd meer op geantwoord. De vraag is zijn lading kwijt en dat wil CM herstellen.

Om duidelijk te maken dat je de vraag oprecht stelt, introduceerde CM een nieuw leesteken: het Oprechte Vraagteken. Als gezondheidsfonds wil CM de drempel verlagen om te praten over mentale problemen. En dat is meer dan ooit nodig.

Uit een groot onderzoek van CM en Universiteit Gent bleek dat een op de vier Vlamingen te maken krijgt met psychische problemen. Praten over je problemen met je omgeving is heilzaam. Daar is zo goed als iedereen van overtuigd. Maar hoe begin je eraan? Bijna de helft weet niet hoe hij het moet aanpakken en vier op de tien hebben geen idee naar wie zij hun vriend of familielid kunnen doorverwijzen.

Om hierop in te spelen ontwikkelde CM in samenwerking met VLESP en Te Gek!? een infosessie rond het bespreekbaar maken van psychische problemen. Tijdens de infosessie ‘Waarom praten belangrijk is, kwamen vragen aan bod zoals: Waarom durven we er niet over praten?, Hoe herken je dat iemand het moeilijk heeft? en Wat als praten niet voldoende is? Deze infosessie met psycholoog Luc Cornelis vond plaats in Sint-Niklaas, Dendermonde en Gent.


Publieksactie

In september, kort na de lancering van de campagne, vonden de jaarlijkse Wuitensmarsen in Hamme plaats. “Wij hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om mensen aan te spreken en te vragen hoe het met hen gaat”, vertelt Pascale vereecken, bewegingsconsulent. “Dat was niet evident want je moet proberen een gesprek aan te gaan en mensen het gevoel geven dat je openstaat voor hun verhaal. De meesten lopen voorbij en zeggen dat het goed gaat, maar af en toe kwam er iemand vertellen dat het minder goed gaat. Dan moet je op gepaste wijze kunnen reageren en inspelen op hun verhaal. Het postkaartje over het Oprechte Vraagteken kwam hierbij goed van pas. We lieten mensen hun verhaal doen en gaven de boodschap mee om ook in eigen omgeving met vrienden en familieleden te praten. Op die manier konden we het gesprek op een positieve manier afsluiten.”


Café soiree ‘Wegwijs in de Geestelijke Gezondheidszorg’

Ook volgend jaar leggen we de klemtoon op het thema mentaal welzijn. Zo organiseren we op 18 februari in Sint-Niklaas de café Soiree ‘Wegwijs in de Geestelijke Gezondheidszorg’. Gastspreker Brenda Froyen kreeg in 2012, na de geboorte van haar derde kindje, een kraambedpsychose. Er volgen drie ziekenhuisopnames, waarvan twee gedwongen.

In deze Café Soirée getuigt Brenda Froyen over haar ervaringen, haar psychische kwetsbaarheid, de zoektocht naar hulp, het stigma en ook … hoe het weer goed kwam. Haar kwetsbaarheid heeft ze omgezet in haar sterkte.

Ze brengt een verhaal van hoop. Ze vertelt waar psychische problemen vandaan komen, hoe we er zelf kunnen mee omgaan en dit ook aan onze kinderen kunnen aanleren. Het doorbreken van het taboe is vaak de sleutel tot herstel.


Deze Café soiree vindt plaats op dinsdag 18 februari van 19.30 tot 22 uur in Sint-Hiëronymus, Dalstraat 84, 9100 Sint-Niklaas. Schrijf je in via www.cm.be/agenda, mail naar gezondheidsbevordering.oostvlaanderen@cm.be of bel 09 267 57 35.

bottom of page