top of page

Guinee: 15 jaar op goede weg

Sinds 2004 werkt ons ziekenfonds samen met DynaM, een organisatie die aan ziekenfondsontwikkeling doet in het Westafrikaanse Guinee. Intussen zijn we 15 jaar verder en kan onze partner mooie resultaten voorleggen.


Beginjaren waren heftig

In 2002 legde dr. Bart Criel van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen) de eerste contacten tussen CM Waasland en DynaM. Na een uitgebreide kennismakingsronde was ons toenmalig bestuur meteen in de wolken over de ambities van DynaM.

De eerste jaren van de samenwerking liepen echter niet van een leien dakje. DynaM was toen vooral werkzaam in het verre binnenland van Guinee (Kissidougou, Guékédou) en kreeg er af te rekenen met brutale invallen en vele vluchtelingen uit de buurlanden. Internationale hulp streek neer met medische bijstand en noodhulp. Die hulp was meer dan nodig op dat ogenblik, maar zorgde er tegelijkertijd voor dat het nog fragiele mutualistische model dat DynaM trachtte op te bouwen, daar niet tegen opgewassen was.

Na de dood van president Conté, greep het leger bovendien de macht. Dit luidde een periode in met veel sociale onrust, verzet, oppositie, wegversperringen, manifestaties, nachtklok enz. Genoeg om een verdere ziekenfondsontwikkeling te belemmeren.

Het bleef in die beginjaren van de samenwerking dus bij het spreekwoordelijke vallen en weer opstaan.


Succes groeit in Mamou

In samenspraak met andere NGO’s is DynaM sinds 2010 vooral actief in de streek van Mamou, waar zij ook haar eerste mutualiteit oprichtte (Séré, 2004). En sindsdien ging het snel vooruit met de inplanting van mutualistische kernen.

Op het palmares staan alvast enkele mooie verwezenlijkingen:

- vijftien afdelingen zijn actief met ongeveer 58.000 mensen die op het ziekenfonds beroep doen voor tegemoetkoming bij een behandeling en elk jaar stijgt het aantal nog;

- het tekort aan medicijnen is van de baan;

- de uitrusting en kwaliteit in verschillende gezondheidscentra is verbeterd;

- er zijn zowel prijsafspraken als kwaliteitsnormen voor de leden bij behandeling in het regionale hospitaal;

- ook de meer afgelegen zones rond Mamou en Dalaba worden bereikt;

- vanuit onze financiering werden tientallen vrijwilligers en vrouwen gealfabetiseerd;

- onze partner speelde een significante rol op vlak van preventie tijdens en na de ebola-crisis;

- de mutualistische kernen rond Mamou verzamelden zich in een ‘kring’ om samen een conventie af te sluiten met het regionale hospitaal en om elkaar te steunen bij tegenspoed;

- DynaM wordt erkend, zowel plaatselijk, regionaal als nationaal, als spreekbuis en verdediger van het mutualistische model en stelt zich samen met anderen op als voorvechter voor de introductie van een solidaire ziekteverzekering in Guinee.


Moed en tijd

Bouwen aan een weg van solidariteit en een kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg voor elke Guineeër: een mooie ambitie! DynaM maakt zich sterk 72.195 leden te tellen in 2021. De weg is ongetwijfeld nog lang en de oogst is nog niet binnen.

Maar we mogen niet vergeten dat we er ook bij ons meer dan 100 jaar over hebben gedaan om een degelijke bescherming op te bouwen. En ook hier werd het ons niet in de schoot geworpen, maar was het de vrucht van noeste inzet van velen en hoge betrokkenheid van het middenveld.

Onze partner in Guinee staat net aan de start …

We doen er goed aan om hun doorzettingsvermogen te ondersteunen met het veel vertrouwen, tijd en morele, praktische en financiële middelen.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page