top of page

Eindejaarsrondje: netwerkcoördinatoren Tibo en Ingrid blikken terug en vooruit

2024 komt eraan! Gezonde Buurt is content. Het afgelopen jaar konden we maar liefst 723 initiatieven uitwerken en tot bij jullie brengen. Heel wat buurten gingen daardoor net dat ietsje meer bruisen. Heb jij nog een leuk idee om in 2024 ook jouw buurt een boost te geven? Laat het ons zeker weten!

Het aftellen naar een gloednieuw jaar is begonnen. Hoog tijd dus om onze eindejaarsvragen nog eens goed te schudden en ze voor te leggen aan twee enthousiaste netwerkcoördinatoren. Hoe beleefden zij het voorbije jaar en waar kijken ze naar uit in 2024?Tibo Vanwambeke (24), netwerkcoördinator CM-zone Meetjesland

Woon je zelf in een fijne buurt? ‘Deze zomer ben ik verhuisd van Gent naar Tielt. Gent is een fantastische stad, maar ik had nood aan een rustigere omgeving met minder verkeer en minder haast. In Tielt nemen de mensen nog de tijd om met elkaar een klapke te doen bij de bakker. Iedereen kent er ook precies iedereen. Dat is een verademing. Klein verbeterpuntje: van mij mag de stadskern zelf nog een beetje groener worden. Nu zie je in het straatbeeld vooral huizen, daar mogen gerust wat bomen en struiken bij. Ik heb nog niet het groene gevoel.’

Welk ‘Gezonde Buurt’-moment van 2023 zou je willen inkaderen? ‘Dat is voor mij beslist het webinar rond verhoogde tegemoetkoming dat we hebben georganiseerd voor professionals. Zo konden we maatschappelijke werkers, mensen uit de thuiszorg, leerkrachten … meer uitleg geven over wie wanneer recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Al die professionals in het werkveld kregen zo extra kennis mee waardoor ze makkelijker de mensen die recht hebben op zo’n verhoogde tegemoetkoming kunnen doorverwijzen naar hun ziekenfonds.‘Maar liefst 110 mensen keken live naar dat webinar en nog eens 150 mensen keken later via YouTube. (nvdr. webinar Verhoogde tegemoetkoming | Eerstelijnszones) Ik ben daar supertrots op. CM Gezondheidsfonds wil de levenskwaliteit van iedereen verbeteren, los van of je CM-lid bent of niet. En ik heb wel het gevoel dat we met dit initiatief mogelijk de wereld een klein beetje hebben verbeterd. Er zit een idealist in mij (lacht).’

Is er deze kerstvakantie iets leuks te doen in je buurt? ‘Ik ben heel benieuwd naar de kerstmarkt in Tielt. Het zal mijn eerste keer zijn daar! Ik kijk ernaar uit om mensen te ontmoeten en om warme wafels of oliebollen te eten. Zo’n koude winteravond en dan zo’n goeie warme wafel, dat kan me écht gelukkig maken.’

Ben je iemand die van de feestdagen houdt? ‘Ik hou van het romantische concept van de feestdagen. Een kerstfilm waarin het sneeuwt, dat is bijvoorbeeld wel iets waar ik blij van kan worden. Ik hou ook wel van tradities. In mijn familie is die traditie kalkoen op kerstavond en kreeftensoep op nieuwjaar.’‘Dit jaar pakken we het anders aan en gaan we – wie weet – voor een nieuwe traditie. Mijn vriendin en ik gaan met mijn ouders en mijn broer en zijn partner naar een chalet in de Ardennen. Een hele week, van kerstavond tot nieuwjaarsdag. Ik ben benieuwd, dat is toch wel een beetje spannend!’

Rond welk thema hoop je volgend jaar zeker te kunnen werken in jouw CM-zone? ‘Dat is een project waar we momenteel al mee bezig zijn en nog verder gaan uitwerken: Medische triage bij vluchtelingen. We werken daarvoor samen met twee opvangcentra van het Rode Kruis en een ziekenhuis. Met dit project willen we het Belgisch zorgsysteem beter uitleggen aan vluchtelingen. In Afghanistan kennen ze bijvoorbeeld het concept van een huisarts niet, daar gaan ze meteen naar de spoed. Of als je hoofdpijn hebt, krijg je er een infuus en geen pilletje zoals bij ons. Dat is een hele aanpassing die soms ook voor verwarring kan zorgen, die willen we wegnemen.’

‘Ik ben een sociaal werker van opleiding. Ik wil dan ook heel graag samen met anderen op pad gaan naar positieve gezondheid. Als wij met CM een verschil kunnen maken in die opvangcentra door uitleg te geven aan vluchtelingen en zo ook de hulpverleners wat meer ademruimte kunnen geven, dan moeten we die brug bouwen. Dat past perfect in onze missie.’

Wat wens je jezelf toe in 2024? ‘Ik ga liever voor een wens voor mijn vriendin. Zij heeft endometriose en kan daardoor al bijna een jaar niet goed functioneren. Ik wens haar en iedereen die medische problemen heeft toe dat ze een manier vinden om het op te lossen. Of om de pijn draaglijker te maken. Dat is mijn grootste wens.’

En wat hoop je voor Gezonde Buurt?‘Dat alle netwerkcoördinatoren in 2024 goed werk mogen blijven verzetten. Met z’n allen kunnen we heel veel zetjes in de juiste richting geven. Wij zijn de bruggenbouwers naar een gezondere morgen!’Ingrid Ryken ( 57), netwerkcoördinator CM-zone Midden-Kempen

Woon je zelf in een fijne buurt? ‘Ik woon in Herentals, de stad waar ik geboren en getogen ben. Het is hier ongelofelijk fijn wonen. Je hebt alle facetten van een grootstad op een zakdoek groot. Een grote troef is ook dat de landelijkheid hier behouden is gebleven. Het is de perfecte plek voor een goede work-life-balans. De stad doet ook veel inspanningen om fietsen en wandelen te promoten. Vanuit een burgerinitiatief is er Herentals Zorgstad en vanuit het ziekenhuis Herentals aan Z gelanceerd. Allebei met de bedoeling om van onderuit initiatieven te laten groeien die de gezondheid van de inwoners ten goede komt. Ze doen hier aan gezondheidsbevordering dus (lacht).’


Welke ‘Gezonde Buurt’-moment van 2023 zou je willen inkaderen?


‘In augustus dit jaar was er het project Zomerspoor, een initiatief dat vertrok vanuit enkele leden van de gewezen cultuurraad met verschillende partners. CM Gezonde Buurt deed ook mee. Het doel was om de vakantie in eigen streek te bevorderen én om meer met elkaar in verbinding te komen. Ik vind dit zo’n mooi project omdat er op korte tijd veel creatieve ideeën vanuit verschillende richtingen kwamen. Ongelofelijk hoe je van niets kunt starten en toch sterk kunt groeien als je maar samenwerkt. Die verbinding geeft kracht. Met oog voor inclusie: er was voor elke doelgroep wat wils.’


‘Binnen dat project was het elke maandag Gezonde Buurt-dag waarbij we volop inzetten op generatieverbindende activiteiten. Aan de cafetaria van het woonzorgcentrum stond de Wijsheidstand, waar bewoners samen met bezoekers en hun kinderen uitleg konden krijgen. Ook vonden er in de tuin sessies van Peuters in actie plaats en startten er aan de ingang een Veerkracht- en een Geheugenwandeling.’


Is er deze kerstvakantie iets leuks te doen in je buurt?


‘Er is van alles te doen, waaronder kerstwandelingen en kerstconcerten. Ik zing trouwens zelf mee (grijnst). In december is er ook een toonmoment op de academie waar ik een musicalopleiding volg. Je leest het, ik hou van cultuur en ben dus ook blij dat er zoveel wordt georganiseerd in mijn buurt.’

Ben je iemand die van de feestdagen houdt? ‘Zeker! Die periode kun je gepermitteerd tijd doorbrengen met je gezin. Anders moet je het er altijd zowat tussen weven, maar dan is heel de wereld precies in rust. Kerstavond is ook heel belangrijk voor mij. We vieren dat altijd met heel de familie samen. Die traditie heeft mijn grootmoeder die uit München komt ooit in gang gestoken en we houden die heel graag in ere. Nieuwjaar draait bij mij dan weer om tijd maken voor vrienden. In de feestdagen is er dus lekker veel tijd voor mijn familie en vrienden, heerlijk!’


Rond welk thema hoop je volgend jaar zeker te kunnen werken in jouw CM-zone? ‘Ik wil zeker mee op de kar springen rond het project ‘Bouwstenen voor een Gezonde Buurt, positieve gezondheid’. Dat is een belangrijk project dat we met alle CM-zones samen mee op de kaart moeten zetten. Het doel is om positieve gezondheid meer bespreekbaar te maken en samen een grotere bewustwording rond preventie creëren. De bevraging die nu de wereld in is gestuurd is de eerste stap. Daarna kunnen we met de resultaten aan de slag om op beleidsniveau meer aandacht te creëren voor positieve gezondheid.’


Wat wens je jezelf toe in 2024? ‘Vorig jaar ben ik zwaar gekwetst geraakt aan mijn achillespees. Ik heb meer dan een jaar drie keer in de week moeten revalideren. Het gaat nu beter, maar ik ben er nog niet. Ik wens mezelf toe dat ik stap voor stap weer helemaal de oude wordt.’

‘Een goed voornemen of zo heb ik niet. Ik doe niet aan voornemens, want dat zijn altijd momentopnames. Ik hou mee van bijstuurmomentjes doorheen het jaar. Gezondheid is ons kostbaarste bezit, maar helaas hebben we daar soms weinig controle over. Ik probeer dagelijks te genieten, dankbaar te zijn en mijn gezondheid te soigneren.’

‘Ik heb het met dat soigneren niet alleen over het fysieke, maar ook over het mentale. Voldoende pauzes nemen, gezond eten – maar zondigen mag zeker ook eens, meer bewegen door de fiets te nemen, de trap, een blokje om te gaan … Het zijn kleine dingen die misschien al honderd keer gezegd zijn, maar ze werken wel.’

En wat hoop je voor Gezonde Buurt?

‘Ik wens ons allemaal heel veel verbinding toe. Wat ik soms mis aan de tijden van corona, is dat je vaker goeiendag zei tegen een vreemde. Op afstand weliswaar, maar ik herinner me dat mensen bij het wandelen content waren als ze iemand tegenkwamen en hallo konden zeggen. Ik merk dat dat aspect intussen weer wat verwaterd is. Ik wens ons toe dat we weer meer een vriendelijke goeiendag zeggen, ook tegen mensen die je niet kent.’

 

 

 

 

 

 

 


 

bottom of page