top of page

De positieve gezondheidseffecten van natuur

Verblijven of bewegen in een groene omgeving is goed voor ons; we worden er mentaal én fysiek beter van. We zetten graag voor jullie de belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Ontspan je Had je een drukke of stresserende dag op het werk? Korte wandelingen in het bos herstellen het concentratieniveau en nemen stress weg. Zelfs zeer korte sessies in de natuur verminderen piekergedrag en zorgen ervoor dat je minder blijft stilstaan bij de negatieve aspecten van je leven. Een uitje in de natuur verbetert je zelfvertrouwen en je humeur. Je zal nadien ook beter slapen en minder last van spanningshoofdpijn hebben.


Wil je zelf voor meer ontspanning zorgen in je buurt? Bekijk hier het thema Ontspannen in de natuur.


Kies voor je luchtwegen Bosbezoekjes versterken je immuunsysteem en zorgen voor minder last van astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen. Bossen en bomen zijn een efficiënte manier om fijn stof uit de lucht te filteren. Ze zuiveren de lucht. Daarnaast produceren ze ook verse zuurstof. Zoek de natuur in je buurt zeker op als je in een stad of drukke verkeersomgeving woont. Op deze plaatsen meet men vaak hoge concentraties aan fijn stof.


Zorg voor een gezondere lucht in jouw buurt met ons aanbod Frisse lucht in de natuur.


Beweeg vanzelf Ook al gemerkt dat het fijner is om te bewegen in de natuur? Bossen en parken doen je als het ware vanzelf bewegen. Trek het bos in, snuif de heerlijke geuren op en laat je ogen volop genieten. Regent het? Dan beschermen bomen je tegen het nat. Schijnt de zon? Dan brengen ze aangename verkoeling. Trek ook eens samen met je kinderen de natuur in. Kinderen die vaak in het bos spelen, ontwikkelen onder andere een betere motoriek.


Zet je omgeving aan om actiever te worden in het groen met het aanbod Bewegen in de natuur.


Ontmoet elkaar Kijken en genieten van een groene omgeving doet ons al deugd. Je zintuigen focussen op de natuurfenomenen die je om je heen ziet en je raakt misschien wel gefascineerd door kleine details die je onderweg opmerkt. Dat alles geeft een goed gevoel en brengt je hersenen tot rust. Daarnaast maken mensen vaak van de gelegenheid gebruik om af te spreken met vrienden of familie. Dat sociale aspect van natuur draagt ook bij tot meer welzijn.


Wil jij voor meer groen gaan en dus meer ontmoetingskansen? Bekijk het aanbod Aan de slag in de natuur.


bottom of page