top of page

Controleer op teken

Met de zomer voor de deur stijgt ook weer het risico op tekenbeten. De kleine spinachtige parasiet vind je overal: in het park, in je tuin, in de duinen, in het bos... Ze bevinden zich meestal tussen vochtige bladeren en in hoog schaduwrijk gras. Teken zijn er het hele jaar, maar zijn extra actief tussen maart en oktober. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes en bijten ze zich vast.

Een beet van een teek is vaak onschuldig en pijnloos, maar wanneer de teek besmet is met een bacterie, kan je er ziek van worden.

Hoe een tekenbeet voorkomen? Een tekenbeet volledig voorkomen is niet gemakkelijk. Bovendien voel je een tekenbeet niet. Controle nadat je in het groen bent geweest, blijft noodzakelijk, want geen enkele maatregel is 100% waterdicht. Enkele preventiemaatregelen die je kunt nemen en waarvan het bewezen is dat ze helpen:

  • Blijf in bossen zoveel mogelijk op de paden.

  • Draag lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoeisel.

  • Stop je broekspijpen in je kousen.

  • Draag lichtgekleurde kleding, dan zie je een teek beter.

  • Gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op je onbedekte huid of zelfs op je kleding.

Hoe controleren op een teek? Voer steeds de tekencheck uit nadat je in het groen bent geweest. Dezelfde dag nog. Controleer jezelf en anderen overal. Laat andere je helpen of gebruik een spiegel, want teken hebben de neiging om zich te verstoppen op plaatsen waar je ze niet onmiddellijk wenst. Op de website www.tekenbeet.be staat haarfijn uitgelegd hoe je bij jezelf en anderen een tekencheck uitvoert.

Hoe een teek verwijderen? Heb je een teek gevonden? Geen paniek. Verwijder de teek dan rustig en in één beweging. Gebruik daarvoor liefst een tekenverwijderaar. Heb je niets bij de hand? Je kunt eventueel een lus maken met een dun draadje of je kunt aan iemand met scherpe nagels vragen om de teek in één keer te verwijderen. Let erop dat je de teek niet op de buik duwt of platduwt. Smeer niets op de teek voor verwijderen. Verbrand hem ook niet. Op de website www.tekenbeten.be vind je een overzicht van diverse types tekenverwijderaars met instructies.


Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page