top of page

CM biedt in nieuw boek inspiratie om gezond in het leven te staan

Wat kan je zelf doen om gezond in het leven te staan? En op welke manier kan je de gezondheid van anderen versterken? Dat zijn de cruciale vragen waarop CM in een nieuw, lijvig boek een antwoord formuleert. ‘Tijdens deze coronacrisis voelen we aan den lijve dat gezondheid veel meer is dan niet ziek zijn. Als gezondheidsfonds wil CM concrete handvaten aanreiken waar mensen mee aan de slag kunnen’, zeggen de CM-gezondheidsexperten die het boek samenstelden. 


Covid-19 heeft onze samenleving op haar kop gezet. Een onzichtbaar virus is er in een mum van tijd in geslaagd om de wereld lam te leggen. In België alleen zijn - minstens - 57.000 mensen besmet met de ziekte. Maar ook wie tot nu toe niet ziek was of geen symptomen vertoonde, voelt de impact van de pandemie op zijn of haar welzijn. 


Kinderen zijn ongelukkig omdat ze niet naar school mogen. Elke dag in dezelfde bubbel leven en werken, zorgt voor spanningen. Grootouders snakken naar een knuffel van de kleinkinderen en onze collega’s zouden we liever aan de koffiemachine zien dan via een computerscherm. Stadsbewoners halen opgelucht adem nu de speeltuinen weer open zijn en het mooie weer doet ons dromen van een uitstapje naar de zee of de Ardennen.


‘Meer dan ooit merken we dat gezondheid geen statische toestand is van compleet welbevinden’, stellen gezondheidsexperte Carolien Luypaert, preventie-arts Elise Rummens en projectleider Positieve Gezondheid Astrid Luypaert. ‘Stel aan tien willekeurige mensen de vraag wanneer ze zich gezond voelen en je zal tien verschillende antwoorden krijgen. Om de eenvoudige reden dat gezondheid veel meer is dan niet ziek zijn. Het is niet omdat iemand geen Covid-19 heeft dat hij zich ook gezond voelt. Gezondheid heeft evenzeer te maken met mentaal welbevinden, familie en vrienden hebben om op terug te vallen, zin geven aan wat je doet, een aangename omgeving hebben om te wonen of doelen kunnen nastreven. Het belang dat we aan elk afzonderlijk hechten, verschilt van mens tot mens.’ 


‘Meer dan ooit merken we dat gezondheid geen statische toestand is van compleet welbevinden.’

Met het boek ‘Jouw gezondheid, wat je zelf kan doen om gezond en gelukkig te leven’ wil CM Gezondheidsfonds de factoren die invloed hebben op gezondheid in kaart brengen en dit vanuit een brede definitie op gezondheid. ‘De gezondheidsgids heeft niet de intentie om een uitgeschreven versie te zijn van dokter Google, net zomin als het in de plaats wil treden van zorgprofessionals. Met het boek willen we inspiratie geven aan mensen om op een gezonde manier in het leven te staan. En word je toch ziek, dan leggen we in een handige A-tot-Z uit wat je zelf kan doen en wanneer je naar je arts moet.’ 


Met ‘Jouw gezondheid’ wil CM Gezondheidsfonds in de eerste plaats betrouwbare gezondheidsinfo aanbieden en lezers handvaten aanreiken om hun veerkracht te vergroten, niet alleen tijdens deze coronacrisis, maar ook erna.


Het boek ligt vanaf 6 juni in de boekhandel en is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. ‘Jouw gezondheid’ kost 29,99 euro en telt 212 pagina’s. 

Comments


bottom of page