top of page

Breng je motivatie in kaart

Om telkens opnieuw de gezonde keuze te maken en niet te vervallen in oud gedrag, is het belangrijk om zicht te hebben op de échte reden waarom je iets wil veranderen. Hoe ziet jouw motivatie eruit, en wat schuilt er achter? Hoe intens en van welke kwaliteit is ze?

Extrinsieke motivatie

Soms is je motivatie extrinsiek: je doet het voor de goedkeuring van anderen, om geen schuld of schaamte te voelen, om een straf te vermijden of net een beloning te krijgen. Met deze motivatie maak je minder kans om tot duurzame gedragsverandering te komen. Toch hoeft deze extrinsieke motivatie niet per se slecht te zijn: voor heel wat mensen is het net dàt duwtje in de rug om alvast van start te gaan. Als je tot duurzame verandering wil komen, moet je motivatie echter intrinsiek worden.

Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie wil zeggen dat je je nieuwe (gezonde) gedrag na verloop van tijd niet meer ‘moet’ maar echt ‘wil’. Omdat je er plezier aan beleeft en zin in hebt. Of omdat het zo goed past bij je identiteit en waarden en je je goed gaat voelen als je het doet. Intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat je je nieuwe gezonde gedrag evident gaat vinden en het je helemaal geen energie meer kost.


Oefening

Sta dus even stil bij waar jouw motivatie zich situeert, welke extrinsieke én intrinsieke elementen erin zitten en wat je zou kunnen doen (of wat er zou moeten veranderen) om op termijn zo intrinsiek mogelijk gemotiveerd te zijn!Comentários


bottom of page