top of page

Anita Rasschaert: 'Mijn engagement is mijn brandstof.'

Anita Rasschaert uit Zottegem had een idee: creatieve workshops geven aan kinderen en volwassenen. Maar overal waar ze aanklopte, kreeg ze het deksel op de neus. Tot ze Gezonde Buurt leerde kennen. Ze koppelde haar idee aan een gezondheidsverhaal en stuurde het in als Eigen Idee. Het resultaat daarvan: de driedelige workshop 'Dromen vangen'. Daarin gaan ouders en kinderen aan de slag rond slaap en maken ze hun eigen dromenvanger.


Anita: 'In 'Dromen vangen' geven we eerst en vooral info over gezond slapen. Maar ik heb dat in een creatieve vorm gegoten. We gaan dus aan de slag met heel wat informatie: wat houdt gezond slapen in, wat is een goeie slaaphygiëne, hoe bouw je een slaapritueel op? We hebben daarvoor een doe-boekje voor ouders, structuurkaartjes, een Slaapwel-spel ... Maar er is ook een creatief luik. Doorheen de drie sessies maken de kinderen samen met hun mama of papa ook een dromenvanger. Dat is de rode draad. En dat slaat in bij kinderen.

De workshop is gespreid over drie woensdagen. Dat geeft de kinderen ook tijd om met alle informatie te leren omgaan. Want het vraagt wel wat tijd om het hele programma door te nemen en om alle informatie te verwerken.'


Een schot in de roos

Anita: 'Er is duidelijk interesse voor. Wij zaten met een hoog aantal inschrijvingen. Ik had me voorgenomen om het op maximum vijftien kinderen te houden. Maar uiteindelijk was er zoveel interesse dat we de groep toch iets groter hebben gemaakt.

Bij mij is dat thema beginnen leven omdat ik daar zelf ook mee te kampen heb gehad. Mijn zoon was een moeilijke slaper. Als ouder ben ik dan ook gaan zoeken: hoe los ik het op, hoe vang ik het op. En door veel onder mensen te komen weet ik dat dat probleem vandaag nog altijd bestaat.'


Zelf uit de grond gestampt

Anita: "De workshop is een initiatief dat helemaal van mij komt. Ik probeer al heel lang om crea-cursussen te geven aan kinderen en volwassenen maar ik kon nergens terecht. Toen ik van Gezonde Buurt hoorde, heb ik mijn kans gegrepen. Ik heb mijn idee ingediend en ben dan in dialoog gegaan met het team Gezondheidsbevordering van CM Midden-Vlaanderen. En daar waren ze meteen enthousiast. We hadden heel snel een goeie samenwerking en ik kreeg alle ruimte om mijn project zelf uit te werken. Via CM heb ik de documentatie over slaap gekregen en die is zeer nuttig gebleken.

Omdat ik van in het begin zo'n goed gevoel had, ben ik er helemaal voor gegaan. Ik heb er veel tijd ingestoken. Ik heb me heel goed voorbereid en ik ben heel blij met het mooie resultaat.'


Geëngageerd in hart en nieren

Anita: 'Ik heb me al altijd als vrijwillig medewerker geëngageerd. Zo ga ik dit jaar in totaal zo'n tien weken helpen in het zorgverblijf Ter Duinen in Nieuwpoort. Ik help er de zorgbehoevenden met eten geven, drinken geven, naar de kamer doen, gaan wandelen... En ik ga ook praten met mensen die niet of moeilijk uit hun kamer kunnen. Zo kunnen zij ook hun verhaal of hun problemen eens kwijt.

Mijn engagement, dat is mijn brandstof. Dat mogen ze mij nooit afpakken. Ik heb daar voldoening van, dat maakt mij blij. Ik zie dat de mensen rondom mij gelukkig zijn, ik zie ze plezier beleven aan hun activiteit. En ze weten ook dat ze bij mij voor alles terecht kunnen.'

Boordevol plannen

Anita: 'Ik ben nu al volop aan het denken aan een volgend Gezonde Buurt-project. Dan wil ik iets doen over gezonde voeding voor kinderen. Maar ik wil dat niet beperken tot een activiteit in een lokaal. Ik wil een verhaal brengen van start tot einde. Dus van gezonde voeding kopen in de winkel, het eten klaarmaken, de tafel leren zetten... Ik denk echt dat dat zal aanslaan.'


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page