Infosessies, workshops & cursussen

Infosessie

Hoe ons immuunsysteem versterken?

Een goede gezondheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door een goed functionerend afweersysteem. Wat is de functie van het immuunsysteem? Wat kunnen
we doen om dit op een natuurlijke manier te versterken en ons beter te beschermen tegen ziektes? Wat is de invloed van voeding? Bestaan er nog andere factoren
die ons immuunsysteem beïnvloeden? Antwoorden op deze vragen zullen we zeker en vast krijgen van Dr. ir. De Maerteleire. Hij brengt een boeiende lezing over ons immuunsysteem.

Fijn stof

Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen luchtvervuiling door fijn stof en gezondheidsklachten. Een levenslange blootstelling aan fijn stof maakt dat elke Vlaming gemiddeld één gezond levensjaar verliest op z’n hele leven. Vooral kwetsbare groepen als kinderen, ouderen en zieken ondervinden sterk de nadelige gevolgen ervan.

Dr. Avonts legt uit wat fijn stof precies is, wat de gezondheidseffecten zijn en wat de toestand in Vlaanderen is. In een tweede deel gaat hij in op wat het beleid en wijzelf kunnen doen om de fijn stofconcentraties verminderen.

Prijs per deelnemer: gratis

Infosessie

Infosessie

Sportouders

Traint mijn kind niet te veel? Hoe zit het met stress en de combinatie van schoolwerk en sport? Hoe ga ik om met trainers? Mag ik sportdrankjes of supplementen geven? En is een hartonderzoek nuttig?
Sportarts Tom Teulingkx en medisch journalist Marc Geenen geven in de infosessie 'Sportouders', gebaseerd op hun gelijknamige boek, heldere en wetenschappelijk onderbouwde antwoorden. Ze illustreren de antwoorden met de jeugdervaringen van topsporters. Deze infosessie geeft alle ouders, grootouders én jeugdsportbegeleiders praktische tips om te voorkomen dat een kind de pedalen verliest, de bal misslaat of buitenspel wordt gezet.

Infosessie enkel voor verenigingen

 

Prijs per deelnemer: gratis

EHBO voor volwassenen

Hoe dien je correct eerste zorgen toe bij kleinere ongevallen zoals schaaf- en snijwonden, insectenbeten, brandwonden ...

Deskundigen van het Rode Kruis leren je de basisvaardigheden en leggen uit hoe een AED-toestel, of automatische defibrillator, werkt. Rode Kruis zorgt ervoor dat geïnteresseerden een demonstratie van dichtbij kunnen meemaken. Tegelijk vindt ook een demonstratie van een defibrillator plaats.

Prijs per deelnemer: gratis

Infosessie

Infosessie

Kritisch en gezond.

Over betrouwbare gezondheidsinformatie

Over gezondheid doen verschillende volkswijsheden de ronde en het is soms moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Wat is waar, wat niet?

Tijdens de infosessie ‘Kritisch en gezond’ ontdek je met achtergrondinformatie en oefeningen hoe je zelf kritisch kunt omgaan met gezondheidsinformatie. Je leert de vele onderzoeken in de pers beoordelen, een betrouwbare website herkennen en komt te weten of je mag vertrouwen op de inhoud van je favoriete magazine. 

 

Prijs per deelnemer: gratis

Geef darmkanker geen kans

Eén op de twintig Vlamingen krijgt ooit te maken met darmkanker. Wat zijn de risicofactoren voor darmkanker? Welke stoffen zijn kankerverwekkend? Wat zijn de symptomen? Is darmkanker erfelijk? Welke behandelingen worden toegepast? 
Vragen waarop maag- en darmspecialist Luc Colemont, de stuwende kracht achter de vzw "Stop Darmkanker", graag een antwoord geeft tijdens deze infosessie.

 

Prijs per deelnemer: gratis

Infosessie